• Mon. Dec 4th, 2023

Biologische ongediertebestrijding in de tuin – De 5 beste tips om uw tuin ongediertevrij te houden zonder sterke chemicaliën

Byadmin

Apr 1, 2023

 

Biologische tuinen zijn niet zonder enkele van de nadelen die elke tuin heeft. Een van deze nadelen zijn verschillende soorten ongedierte.

In een conventionele tuin bestrijd je dit ongedierte op een andere manier dan in je biologische tuin. In een gewone of niet-biologische tuin worden regelmatig sterke chemicaliën gebruikt om het ongedierte te bestrijden. Deze chemicaliën zijn schadelijk voor elk levend wezen, inclusief planten, goede insecten (ja, er zijn er genoeg!), je grond en jou en je gezin, en hopen zich op en sijpelen naar beneden in het grondwater.

Biologische tuinongediertebestrijding 1: handmatige verwijdering
Dit is verreweg de gemakkelijkste en goedkoopste manier, maar niet toepasbaar op alle soorten ongedierte. Ga ‘s morgens vroeg en ‘s avonds de tuin in en pluk met de hand alle beestjes die je ziet wegvreten aan je dierbare planten, zoals bijvoorbeeld bladluizen en leliekevers. Plet ze of doe ze in een bakje met zeepsop.

Stap 2: Biologische ongediertebestrijding voor de tuin met oplossingen om te spuiten
Een eenvoudige manier om insecten te bestrijden, is door ze te verstikken met een sopje. Meng gewoon 1 dl natuurlijke zeep met 1 liter water, giet het in een spuitfles en spray weg op je planten. Zorg ervoor dat je de hele plant bedekt met het mengsel en herhaal dit zo nu en dan om de insecten die vervolgens uitkomen te verwijderen.

Dodt meestal zowel bladluis als spint, maar soms zijn de laatste een beetje moeilijk.

Een mengsel van 2-3 teentjes knoflook, 3-4 grote chilipepers en 2 eetlepels wat plantaardige olie, goed gemengd in je blender, vervolgens gezeefd en toegevoegd aan 1 liter water plus 1 eetlepel natuurlijke zeep (of afwasmiddel) maakt een sterkere zelfgemaakte oplossing voor het bestrijden van bugs. Als je dit op je planten spuit, vermijd dan om halverwege de dag of bij erg warm weer te spuiten, want dat kan de bladeren van je planten beschadigen door ze te verbranden.

Dit verjaagt de meeste dieren in je tuin, zelfs muizen en mollen als je in de buurt van hun holen spuit. Er is echter één groot nadeel aan beide remedies: ze zullen ook de goede insecten kwijtraken, wat ons ertoe brengt

Organic Garden Pest Control 3: Biologische ongediertebestrijding Laat de goede insecten het werk doen!
De lieveheersbeestjes kopen is zeer efficiënt, hij eet veel bladluizen (en is mooi om te zien!). Gaasvliegen en bidsprinkhaan zijn hier ook goed in, en kunnen door planten die ze aantrekken je tuin in worden gelokt. U kunt deze goede insecten of andere parasieten (dat wil zeggen, parasitair op uw ongedierte) ook kopen om een ecologisch evenwicht tussen uw tuinwantsen tot stand te brengen. Deze insecten of parasieten kunnen in eierzakken of levend worden gekocht en zijn zeer efficiënt en een echt milieuvriendelijke manier om ongedierte te bestrijden.

Stap 4: Biologische ongediertebestrijding in de tuin door enge planten te kweken
Dat wil zeggen, de enigen die bang worden zijn natuurlijk de beestjes! Uien die samen met je wortels zijn geplant, zullen de wortelwortelvlieg ervan weerhouden om je wortels weg te vreten. Plant lavendel langs je tuinpad en ruik de geur als je langskomt… Goudsbloemen zijn prachtig als ze tussen je groenten in je moestuin worden geplant, en kunnen natuurlijk deel uitmaken van elk bloembed, er zijn zoveel soorten om uit te kiezen .

Het is ook erg belangrijk om je planten sterk en vitaal te houden door ervoor te zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen en groeien in een gezonde bodem. Dan zijn ze beter bestand tegen aanvallen van verschillende plagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *