• Mon. Dec 4th, 2023

Hoe glasschilderen te doen

Byadmin

Apr 4, 2023

Alles wat je nodig hebt om glas te schilderen, is een beetje fantasie en geduld, samen met natuurlijk bepaalde dingen zoals een schoon stuk glas (formaat 20 x 20 cm is voldoende voor de eerste timers), glasliners, verf, penselen, nagellakremover, en een zacht stuk stof. U hoeft zich niet bezig te houden met het verzamelen van deze items. Ze zitten allemaal in de schilderkits, die tegenwoordig zo gemakkelijk verkrijgbaar zijn op de markt. Zelfs voordat u een glasschilderij-kit koopt, zult u moet beslissen welke kleuren u gaat gebruiken voor het maken van uw glasschilderij. Als u een eerste timer bent, moet u kiezen voor verf op waterbasis en de beginnerskit aanschaffen. Verven op waterbasis zijn, in vergelijking met verven op oliebasis, gemakkelijker te hanteren.

Basisstappen voor het maken van een schilderij op glas

1. Nadat je het stuk glas en de schilderset hebt gekregen, reinig je het glas om een glad oppervlak te krijgen.

2. Als je je voltooide schilderij niet in de oven gaat uitharden, heb je een enigszins ruw oppervlak nodig. Bakken in een oven kan olieverf helpen drogen en beter hechten, anders heeft verf de neiging om af te schilferen of af te brokkelen. Dit kan worden tegengegaan door het oppervlak iets op te ruwen met nat of droog schuurpapier. Door het oppervlak op deze manier op te ruwen, hecht de verf beter en gaat hij langer mee.

3. Selecteer een patroon met duidelijke contouren met zo min mogelijk rondingen en puntige hoeken.

4. Trek het patroon over op een stuk papier dat precies zo groot is als het stuk glas. Het patroon moet precies in het midden worden getekend met aan alle kanten een marge van minimaal 1 of 1-1/2 inch.

5. Houd het glas op het stuk papier met patroon en lijn ze perfect uit.

6. Maak contouren van het patroon op het glas met behulp van een glasliner. Gebruik zwarte glazen voering voor maximale helderheid. Deze randen helpen de natte kleuren erin te houden en voorkomen dat de verf morst.

7. Terwijl je dit allemaal doet, pas op dat je het patroon niet verknoeit. Als het toch gebeurt, dep dan het besmeurde deel met een watje gedrenkt in nagellakremover en veeg het weg met een doek.

8. Laat het patroon drogen. Het kan 2 tot 5 uur duren voordat het volledig droog is. Het kan ook worden geföhnd om het proces te versnellen.

9. Gebruik nu de kleuren om het patroon in één richting in te vullen. Vermijd te veel verf op te nemen of te morsen. Elke hoek of elk onderdeel dat niet is geverfd, kan vanaf de achterkant worden bekeken door het glas op te tillen. Pas op dat u het glas niet verticaal houdt om te voorkomen dat de kleuren afdruipen.

10. Als er tijdens het schilderen luchtbellen ontstaan in de kleuren, prik deze dan door met een naald of een speld. Ze kunnen ook voorzichtig naar de contouren worden geborsteld om ze uit de boorders te halen en ze vervolgens weg te vegen met nagellakremover.

11. Vermijd het aanbrengen van twee verflagen in enig deel van het patroon.

12. Laat het schilderij minimaal 24 uur drogen.

13. Nadat het schilderij is opgedroogd, plaatst u het in een koude oven. Zet de oven op 160 graden C (325F). Wanneer de temperatuur 160C bereikt, laat het dan 40 minuten staan. Schakel de oven uit en laat hem afkoelen. Zodra de oven koud is, verwijdert u de Glass Painting.

14. Als alternatief kunt u het schilderij alleen aan de lucht laten drogen door het niet te bakken.

15. Je kunt kralen, glitter en pailletten in de natte verf gebruiken voordat deze droogt om het schilderij te versieren.

Niet alleen schilderijen, deze methode kan, met weinig veranderingen, worden gebruikt om een geschilderd glas-in-loodraam of spiegel te maken. U kunt zelfs een wenskaart voor glasschilderen maken en deze bij een speciale gelegenheid gebruiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *