• Mon. Dec 4th, 2023

Hoe pijnlijk is de bevalling?

Byadmin

Apr 4, 2023

Er is een verwachting in de Verenigde Staten dat de bevalling de ergste pijn is die je ooit zou kunnen voelen. Hierdoor benaderen vrouwen de bevalling met overweldigende angst voor de pijn en proberen ze alles weg te nemen op zoek naar een goede geboorte-ervaring. Hoe pijnlijk is de bevalling eigenlijk? Wat is er nodig om met de pijn om te gaan? Kun je een goede geboorte-ervaring hebben als je pijn voelt?

Hoe pijnlijk is de bevalling eigenlijk?

Ronald Melzack doet onderzoek naar pijnervaringen en de pijn van de bevalling. Door zijn onderzoek ontdekte hij dat de algehele bevalling ernstig pijnlijk kan worden genoemd, maar de intensiteit van de pijn is variabel. Ongeveer 25% van de nieuwe moeders en slechts 11% van de ervaren moeders beoordeelden arbeid als vreselijk of ondraaglijk. In feite zei 9% van de nieuwe moeders en 24% van de ervaren moeders dat ze weinig pijn hadden. Met 17% van de vrouwen die weinig pijn hebben, kan de “gemakkelijke” bevalling onmogelijk zo zeldzaam zijn als we denken.

Voor veel vrouwen is bevalling de eerste ervaring met echte fysieke pijn. Vrouwen die andere fysieke pijnen hebben ervaren, hebben de neiging om de bevalling lager op de schaal te beoordelen dan zaken als nier- of galstenen, de ziekte van Lyme, chronische rugklachten, sommige gebroken botten, dubbele oorontstekingen, tandpijn waarvoor een wortelkanaalbehandeling nodig is en herstellende van een keizersnede. Sommige vrouwen beweren zelfs dat de pijn van de Voorbereiden bevalling gemakkelijker te hanteren is dan de pijn van een gebroken hart. Het punt is, hoe pijnlijk de bevalling voelt, is enigszins relatief. Zonder een andere pijn om het te vergelijken, is het bevooroordeeld om de bevalling de meest pijnlijke ervaring te noemen.

Als slechts 18% van de moeders arbeid als ondraaglijk beschouwt, hoe groot is de kans dat u tot die groep behoort?
Uit onderzoek van Lederman is gebleken dat u over het algemeen waarschijnlijk meer intense pijn zult ervaren als u:

Ben voor het eerst moeder
Heb minder opleiding
Zijn jonger
Ervaar menstruatieproblemen
Heb een voorgeschiedenis van een miskraam
Heb moeite met het accepteren van deze zwangerschap
Voel een conflict over moeder worden
Zijn bezorgd over arbeid
Angst om hulpeloos te zijn, pijn te hebben, de controle te verliezen of het gevoel van eigenwaarde te verliezen
Een eerder psychologisch probleem hebben waarvoor counseling nodig is
Onstabiele emotionele gevoelens hebben
Heb onrealistische verwachtingen van de pijn
Heb een partner die negatief of onverschillig staat tegenover deze zwangerschap

Wat is er nodig om met de pijn om te gaan?

Een van de meest opzienbarende waarheden over de pijn van de bevalling is de relatie met het vertrouwen van de moeder in haar vermogen om ermee om te gaan. Over het algemeen geldt dat hoe meer vertrouwen u heeft dat u het hoofd kunt bieden, hoe minder pijn u zult voelen. Een andere belangrijke factor zijn de mensen die u bij u heeft tijdens de bevalling, omdat uw vermogen om met de pijn van de bevalling om te gaan, wordt beïnvloed door de interacties die u heeft met degenen die u behandelen (vroedvrouw, arts, verpleegkundige). Dit schetst een heel ander beeld van wat je nodig hebt om door arbeid te komen dan de oude theorie van “hoge pijntolerantie”. In feite kun je een watje zijn over pijn en toch goed omgaan met weeën.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *