• Wed. May 31st, 2023

Technologie en muziek veranderen met de tijd

Byadmin

Mar 30, 2023

Vóór de moderne technologie bestond de muziekindustrie uit liveshows en mond-tot-mondreclame. Naarmate de technologie vorderde, heeft de muziekindustrie nieuwe mogelijkheden gekregen om bekendheid te krijgen. Een paar decennia geleden moest het zich tot het uiterste inspannen om hun product bij de massa te krijgen. Nu kunnen we muziek binnen handbereik hebben wanneer we maar willen. Het wordt steeds creatiever in zijn vorderingen om aan de behoeften van hun fans te voldoen.

Fonografen waren mogelijk de vroegste vorm van media die de muziekindustrie ter beschikking had om aan de samenleving te verkopen. Uitgevonden in grammofoons die werden afgespeeld, die groot en moeilijk op te bergen waren. Voor hun tijd waren grammofoons revolutionair. Ze lieten mensen GoEdkope Jingles spelen wanneer ze maar wilden in het comfort van hun eigen huis. In het eerste radiostation werd uitgevonden. Radio’s werden pas veel later wijdverbreid, dus in die tijd veranderde er niet veel. Live-optredens waren nog steeds de belangrijkste vorm van levering voor de muziekindustrie. Big bands traden vaak op in muziekclubs en trokken grote menigten. Met de uitvinding van pratende films stierf een groot deel van de populariteit van livemuziekshows uit. Het herstelde zich en stopte al hun energie in platenverkopen en gesyndiceerde SWeepers radioshows. Halverwege de jaren vijftig stelden transistorradio’s muziekliefhebbers in staat hun muziek bij zich te dragen, waardoor de muziekindustrie beter in staat was hun fans te bereiken.

Pas in zag de industrie een sprong in de muziekmediatechnologie. Tot dan toe was de verkoop van platen populair,  maar de samenleving eiste een meer draagbare vorm van opgenomen muziek. 1964 bracht de 8-track tape in de muziekindustrie. 8 tracks waren een grote opsteker voor de muziekindustrie omdat ze duurzamer en gemakkelijker mee te nemen waren dan een plaat. 8-track tapes kunnen thuis of in de auto worden afgespeeld. Begin jaren zeventig begon de cassetteband 8 nummers te vervangen als de primaire media voor de muziekindustrie. Cassettebandjes waren kleiner, duurzamer en van betere kwaliteit dan 8 nummers. Gedurende de volgende 20 jaar konden cassettebandjes het mogelijk maken om meer muziek in massa te produceren dan ooit tevoren. Fans hadden de muzikale vrijheid om hun muziekkeuze bijna overal mee naartoe te nemen na de uitvinding van de Sony Walkman eind jaren zeventig. Met de Walkman konden zowel radio als cassettes rechtstreeks in een koptelefoon worden afgespeeld, wat een revolutie teweegbracht in de manier waarop mensen naar muziek luisterden. Begin jaren tachtig veranderden compact discs opnieuw de manier waarop we naar muziek luisterden. Compact discs hadden een helderdere geluidskwaliteit dan cassettediscs en ze waren veel kleiner om op te bergen. Compact discs zijn nog steeds populair, maar de meest recente technologische vooruitgang die deze industrie ten goede komt, is internet. Het downloaden van muziek is nu een van de meest gebruikelijke manieren waarop mensen de muziekindustrie steunen. Muziek kan worden gedownload naar mobiele telefoons, mp3-spelers en I Pods.

De muziekindustrie heeft veel veranderingen doorstaan in de manier waarop ze ons muziek bezorgen. In de loop der jaren hebben ze de meest technologisch geavanceerde manieren gevonden om muziek in ons huis en ons leven te krijgen. Moderne muziek is bijna altijd en overal beschikbaar en vaak is er zelfs geen computer voor nodig. Je kunt er zeker van zijn dat het de hele entertainmentindustrie zal blijven leiden bij het vinden van nieuwe manieren om onze aandacht vast te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *