• Mon. Dec 4th, 2023

Vraag voor beginners: wat is kunstmatige intelligentie?

Byadmin

Mar 23, 2023

Kunstmatige intelligentie heeft de afgelopen tijd grote golven gemaakt in de media met Elon Musk’s OpenAI die professionals versloeg bij DOTA 2 of kunstmatige intelligentie die het periodiek systeem binnen enkele uren opnieuw creëerde. Het is onmogelijk om je dag op internet door te brengen zonder minstens één artikel tegen te komen dat spreekt over een nieuwe prestatie die in het veld is bereikt. In feite is kunstmatige intelligentie nu niet zomaar een verre droom, maar is het goed geïntegreerd in ons leven en veel online apps en services die we gebruiken, zijn YouTube en Facebook. Dit maakt het belangrijk voor ons om te begrijpen wat kunstmatige intelligentie is en hoe het werkt als we zo vaak apps en services gebruiken die AI gebruiken om onze ervaring te verbeteren.

Simpel gezegd, kunstmatige intelligentie houdt in dat computersystemen worden gemaakt die perfect in staat zijn om een aantal taken uit te voeren die gewoonlijk worden geassocieerd met menselijke vermogens, zoals denken, begrijpen, analyseren en meer. Denk aan OpenAI die professionals verslaat in een game van DOTA 2. Het is een complexe game die vereist dat je je aanpast aan de situatie die zich voordoet wanneer die zich voordoet. Stel je nu voor dat je een computer tegen een mens plaatst in zo’n scenario waarin de combinaties eindeloos zijn. Hoe gebeurde dit?

De manier waarop computercodes altijd hebben gewerkt, is dat mensen alles voor de computer definiëren en het eenvoudigweg naar de computer voeren, die vervolgens een zeer beperkt aantal taken kan uitvoeren op basis van de informatie die het heeft ingevoerd. Hier is het een mens die alle mogelijkheden definieert. Maar met kunstmatige intelligentie kan de mens eenvoudig een systeem ontwikkelen dat zichzelf kan aanleren om verdere mogelijkheden te definiëren waar mensen misschien niet aan hebben gedacht.

Bijvoorbeeld, in plaats van een computer 10 foto’s van een appel te geven en hem vervolgens te vragen een van die appels uit een verzameling foto’s te selecteren, voer je alle mogelijke voorbeelden van een appel in een computer, ongeacht grootte, vorm en kleur, en “leer” het om patronen te herkennen en zelf te beslissen of iets een appel is of niet. Facebook gebruikt een zeer vergelijkbare techniek wanneer het tags suggereert op foto’s die u uploadt.

Kunstmatige intelligentie gebruikt enorme hoeveelheden data, zoekt patronen in die data uit en bedenkt vervolgens een manier om die data te gebruiken om een bepaald probleem verder op te lossen. Het kan buitengewoon nuttig zijn als het gaat om het verhogen van de efficiëntie en om tijd te besparen, vooral omdat het veel sneller is dan mensen en niet moe wordt. Het kan veel meer toevoegen aan bestaande intelligentie door nieuwe patronen en oplossingen te vinden. veel nauwkeuriger dan mensen en een van de belangrijkste factoren is dat het uit zichzelf heeft geleerd en gegroeid – dat wil zeggen, het is in staat om zichzelf te leren van bestaande en nieuwe gegevens.
Kunstmatige intelligentie is in een enorm tempo gegroeid en dringt door in een aantal gebieden, waaronder Human Resources, Financiën, Recht, Onderwijs, Veiligheid en Gezondheidszorg. Dit is vooral mogelijk geworden door enorme ontwikkelingen in hardware (stel je de rekenkracht voor die nodig is om al die data te analyseren) en deelgebieden als Machine Learning, Deep Learning en Natural Language Processing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *